• De Amerikaanse centrale bank laat de beleidsrente woensdag naar alle waarschijnlijkheid onveranderd.
  • Belangrijker voor valutamarkten is de vraag hoelang de rente op het huidige, hoge niveau blijft.
  • Een Amerikaanse rente die voor langere tijd hoog blijft, kan de dollar in de kaart spelen, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – De rentebesluiten van de Amerikaanse centrale bank hebben soms veel invloed op de richting van financiële markten. De kans dat er een grote verrassing komt bij de rentebeslissing van woensdagavond is echter heel erg klein.

Volgens een peiling van CME Fedwatch rekent woensdagochtend maar liefst 97,2 procent van de handelaren erop dat de beleidsrente van de Federal Reserve onveranderd blijf. En ook de zogeheten dot-plot, de prognose van de bestuurders van de centrale bank over de toekomstige rente-ontwikkeling, zal de markt niet in beweging zetten.

In september viel op dat de bestuurders van de Federal Reserve er rekening mee hielden dat de beleidsrente eind 2024 op 5,1 procent staat. Dat is hoger dan de huidige marktverwachting van 4,5 procent. De publicatie van de volgende dot-plot staat echter pas voor december in de agenda.

Op de langere termijn zit de verrassing mogelijk juist niet in iets dat de Federal Reserve doet, maar juist in wat de centrale bank nalaat. Maar liefst 96 procent van de economen verwacht dat de beleidsrente over veertien maanden lager staat dan nu. Het is echter de vraag of er wel ruimte is voor een of meerdere renteverlagingen.

De flinke daling van de Amerikaanse inflatie in de eerste helft van 2023 zet namelijk niet door. In september kwam de Amerikaanse inflatie net als in augustus uit op 3,7 procent. De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan en bovendien is de olieprijs sinds eind juni met bijna 20 procent opgelopen.

Fed-voorzitter Jerome Powell heeft al verschillende keren benadrukt dat hij de rente langere tijd hoog wil houden, om er zo voor te zorgen dat inflatie echt onder controle komt.

Powell wil ongetwijfeld niet de geschiedenis ingaan als de centrale bankier die erin slaagde om een inflatie van bijna 9 procent helemaal omlaag te duwen richting de doelstelling van 2 procent, om vervolgens alles door zijn handen te laten glippen.

Als de dot-plot van december hetzelfde beeld laat zien als in september, zullen veel partijen hun renteprognose voor komend jaar moeten bijstellen.

Dollar favoriet voor 2024

Als marktpartijen een hogere rente in de VS voor komend jaar moeten incalculeren, werkt dat door op valutamarkten. Want een rente die op een hoger niveau ligt dan verwacht, vertaalt zich meestal in een sterkere munt.

Er zijn echter meer zaken die de dollar een duw in de rug kunnen geven tijdens het nieuwe jaar. Het leek er bijvoorbeeld even op dat de Amerikaanse munt qua uitstraling en haar aandeel in internationale betalingen terrein verliest op de euro. Maar dit beeld is de afgelopen maanden volledig omgedraaid. Het aandeel van de euro in internationale transacties kwam onlangs uit op 23 procent, terwijl dat begin 2023 nog 38 procent was.

Daar komt bij dat Europese landen minder ruimte hebben om de economie aan te jagen via een ruimer fiscaal beleid dan de Verenigde Staten. Het economische groeitempo ligt in Europa al wat lager door de grote afhankelijkheid van geïmporteerde energie, die door de Oekraïne-oorlog een stuk duurder is geworden.

Ten slotte geldt de dollar nog altijd als belangrijke schuilhaven in onzekere tijden. Hoewel 2024 nog twee maanden op zich laat wachten, is de Amerikaanse munt nu al favoriet om uit te groeien tot een van de verrassingen van het nieuwe jaar.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.